Afsluiten van je autoverzekering: 6 tips

De premie van de autoverzekering is meestal de duurste verzekering die je afsluit. De keuze uit verzekeraars en soorten verzekering is enorm groot. Vergelijken van premies kan je behoorlijke besparingen opleveren. Vergelijkingssites maken het minder complex om zowel de premie als de voorwaarden te vergelijken. De maatschappijen baseren de premie niet alleen op je auto maar ook je leeftijd en je woonplaats. Hierdoor zijn de verschillen voor eenzelfde auto soms aanzienlijk. Afsluiten van je autoverzekering is dan ook iets waar je gerust wat tijd voor mag vrijmaken. Hieronder een aantal tips waarmee je soms fors kan besparen.

1. Vraag een leaseverklaring op

Steeds meer automobilisten hebben een leaseauto van de werkgever of kiezen voor privé-lease. Als je dan op een gegeven moment overstapt naar een privé auto, heb je gedurende de leaseperiode geen schadevrije jaren opgebouwd. Je kan echter altijd een leaseverklaring opvragen. Hierin staat hoeveel schade je in de leaseauto hebt geclaimd. Als dit gunstige cijfers betreft, zal de verzekeringsmaatschappij op basis hiervan toch een no-claimkorting kunnen bepalen. Vergeet deze verklaring dus niet op te vragen.

2. Dekking

Wanneer ga je over van allrisk naar WA+ en vervolgens naar WA. De verzekeraar zal die keuze vaak aan jou overlaten, tenzij de gekozen verzekering absoluut niet past bij de ouderdom van de auto. Onafhankelijke instituten zoals de Consumentenbond adviseren het volgende.

3. Wees voorzichtig met je no-claimkorting

Via de bonus/malus ladder kan je snel zien hoeveel treden je omlaag gaat bij 1 of meer schades. Bij een luxere auto kan dat om forse bedragen gaan die meerdere jaren blijven doortellen. Het is derhalve altijd verstandig om de schade die geclaimd kan worden af te zetten tegen de extra premie die je wellicht verschuldigd bent. Zelf een kleine schade betalen kan je soms een forse premieverhoging besparen.

4. Breng een tweede auto onder bij dezelfde verzekeraar

Een tweede auto verzekeren is bij de meeste verzekeraars mogelijk met gezinskorting mits je de eerste auto daar ook hebt verzekerd. Bij een andere maatschappij moet je onderaan de bonus/malusladder beginnen alsof je een nieuwe automobilist bent.

5. Een hoger eigen risico is mogelijk

Een hoger eigen risico levert meteen een forse besparing op voor de premie. Natuurlijk zit in het drukke verkeer een ongeluk in een klein hoekje. Ook als je veel met de auto op vakantie gaat, bijvoorbeeld voor een weekendje Duitsland, is het opletten geblazen. Ben je een ervaren chauffeur en vertrouw je op je stuurkunsten, is een hoog eigen risico een optie.

6. Diversen

Een paar zaken waarmee je geen grote bedragen bespaart, maar die de moeite wel waard zijn:

© 2024 — weekendjedirect.nl — development by Harris Software